Ga naar de inhoud

Hello Decathletes Are you ready to play at the Midyears Decathlon Olympics?

Program for Midyear 2024 The Decathlon Olympics Date: 12 en 13 june

 • 11:30u Aankomst van Olympic Decathletes op Parkeerterrein Stroombroek ( Leisure Lands) Iedereen loopt richting Markant Outdoorcentrum, volg daarvoor de route Midyear Decathlon. Je scant de QR-code en lees het programma en de spellen van de Decathlon Olympic Games. Alle deelnemers verzamelen zich bij de vlag van het land waar jij bij hoort! Per team wordt één telefoonnummer gebruikt voor communicatie en het verdienen van extra punten in de Decathlon Olympic Game whatsapp.Eén teamlid meldt zich bij de wedstrijdtafel (administration) tijdens de lunch met zijn telefoon. Bij de wedstrijdtafel scan je de QR-code voor de Olympic Whatsappgroep en meld je je aan met jouw teamnummer en land. Bijvoorbeeld: 20 GriekenlandMeld hier ook op welk Olympisch onderdeel in de games de Joker wordt ongezet. Zie uitleg verder op de pagina.
 • 12:00u Lunch bij Markant Outdoorcentrum met Foodtrucks, aanmelden Olympic Whatsapp groep bij de wedstrijdtafel.
 • 13:00u Opening Midyear 2024 Decathlon. Iedereen verzamelen bij the Decathlon House. Sprekers van Decathlon.
 • 13:30u Opening Midyear 2024 The Olympic Decathlon Games. Met ontsteken van het Olympisch vuur op het water van Markant Outdoorcentrum.
 • 13:45u Naar de Decathlon Olympics, het spel gaat beginnen
 • 14:00u Start van de spellen. Iedereen verzamelen op zijn eerste Olympic spel onderdeel. Kijk goed naar het speel schema in dit programmaboekje.
 • 14:00u Start van de spellen. Iedereen verzamelen op zijn eerste Olympic spel onderdeel. Kijk goed naar het speel schema in dit programmaboekje.
 • 17:15u Einde Olympic Games, opfrissen en omkleden
 • 17:30u Prijsuitreiking Olympic games tijdens de BBQ Decathlon House area. Let op! Alle punten zijn geteld en de eindstand wordt bekend gemaakt. Maaltijden vanuit diverse foodtrucks & feest
 • 21:30u Einde Midyear 2024 The Declathon Olympics.
 • 21:45u Iedereen loopt naar de bussen op het grote P-terrein Stroombroek. Vertrek van de bussen.

Welkom bij de The Decathlon Olympics  bij Markant Outdoorcentrum!

34 teams nemen het tegen elkaar op in verschillende spellen. Het thema zijn de Olympische spelen van 2024 in Parijs. De sportdagspellen zijn teamspellen waar iedereen aan kan deelnemen, jong, oud, sportief of minder sportief. En alle spellen zijn een knipoog naar de echte grote Olympische spelen. Want….Teamwork is belangrijk! In dit boekje kun je alle informatie vinden over deze dag en een korte omschrijving van de spellen. Wij wensen iedereen veel succes en plezier en hopen op een sportieve strijd!

Want…… Meedoen is belangrijker dan winnen Pierre the Coubertin;

Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden”.

Team Decathlon en Markant Outdoorcentrum wenst alle deelnemers veel sportief plezier.

Meer informatie

In het wedstrijdschema staat precies vermeld welke teams, in welke ronde, en op welk spel tegen elkaar strijden. Het wedstrijdschema bestaat uit 10 rondes en iedere ronde duurt 20 minuten. Zorg ervoor dat je op tijd bij het volgende spel aanwezig bent! De spelleiders bepalen wanneer het spel kan beginnen.

Het doel van jouw team is natuurlijk om tijdens de sportdag zoveel mogelijk punten per spel te scoren en de sportdag te winnen! De winnaar van elk spel krijgt 34 punten (= het aantal teams) daaropvolgend krijgt ieder team 1 punt minder. Het team dat als laatste eindigt op een spel krijgt dus maar 1 punt. Na 10 spellen is het team met de meeste punten de winnaar van de sportdag. De punten worden verdiend per spel waar bijvoorbeeld vaak met seconden de prestatie wordt neer gezet. Het team met de beste prestatie krijgt de meeste punten.

Ieder team kan op één van de spellen een joker inzetten. Bij aanmelding van het team dient de captain van ieder team bij de wedstrijdtafel aan te geven op welk spel de joker ingezet zal worden. De joker wordt dus voorafgaand aan de sportdag al vastgezet. Bij inzet van de joker worden de gescoorde punten van het spel verdubbeld.

Bij aanvang van de Olympic Games maken we een whatsappgroep aan met één mobile nummer van ieder team. Via deze appgroep ontvang je ook berichten die belangrijk zijn voor de punten die jullie team verdient op de Olympic games.

Op het activiteitenveld staat een centrale wedstrijdtafel waar je de hoofdleiding en het scorebord kan vinden. Voor alle zaken omtrent de sportdag en voor de EHBO kan je hier terecht.

Bij alle spellen van de sportdag zijn spelleiders van Markant Outdoorcentrum aanwezig. Je herkent hen aan de blauwe shirtjes met geel logo. Voor aanvang van ieder spel geven zij een korte uitleg van het spel en de belangrijkste regels. Ieder team dient ten alle tijden de aanwijzingen van de spelleiders op te volgen.

Wij willen allemaal dat de spellen veilig verlopen. Houd je daarom als team aan de veiligheidsinstructies per spel. Als een deelnemer niet wil deelnemen aan een spel of zich onzeker voelt dan wordt afgeraden deel te nemen.  Voorkom blessures voor jezelf of voor een ander!

Slide afbeeldingen voor belangrijke informatie en spelschema –>

Alle spellen onder elkaar

Hieronder volgt de uitleg van alle sportdagspellen. In de afbeeldingen hierboven zie je een overzicht waar welke spellen zijn uitgezet.

1. Olympisch vuur

De Olympische vlam is het vuur dat ontstoken wordt tijdens de openingsceremonie van de Olympische spelen.

 Het vuur van de Olympische spelen is afkomstig uit Olympia de plaats van de antieke Olympische spelen in Griekenland waar men het licht heeft ontstoken door tijdens een ceremonie het zonlicht met spiegels op de fakkel te concentreren.

Speluitleg.

Tijdens dit spel wordt het vuur in de vuurschaal aangestoken, en met behulp van een fakkel getransporteerd.

Het vuur wordt aangemaakt met fire steel en aanmaakhout. Als het vuur aan is wordt de fakkel aangestoken en doorgegeven aan iemand die op de paal zit. Daarboven hangt een lijntje, als die door middel van de fakkel is doorgebrand stopt de tijd.

VEILIGHEID & SPELREGELS

 • Blijf in je eigen baan.
 • De persoon op de paal mag in balans gehouden worden door anderen van het team.
 • De fakkel wordt aan de volgende over gegeven in de keten van het spel.
 • De tijd stopt als het touw door de fakkel is doorgebrand
 • We werken met vuur! Veiligheid gaat voor snelheid. Denk goed aan elkaar.
 • Als het touwtje is doorgebrand kan de persoon met de brandende fakkel rustig naar beneden komen.

PUNTENTELLING

 • Het team met de snelste tijd krijgt de meeste punten!

2. Op hoge poten

Balanceren, roteren en kracht is de grootste kunst bij het turnen. Met deze opdracht is in ieder geval één teamlid de echte turner.

 Wist je dat Turnen staat voor artistiek gymnastiek en dat de ritmische Gymnastiek alleen door vrouwen wordt gedaan. Maar welke turndiscipline is er in deze moderne tijd bij gekomen?

Speluitleg.

In dit spel gaan wij voor Balanceren! Per team moeten één persoon over de 3 hoge palen lopen die door de teamgenoten worden verplaatst. De deelnemer balanceert op de palen tot aan de bel. Wanneer de bel gebeld wordt is de tijd stop! De deelnemer boven op de palen wordt gezekerd en kan daardoor niet vallen.

VEILIGHEID & SPELREGELS

 • De deelnemer die op de palen loopt wordt door de instructeur gezekerd.
 • Het gehele team moet een helm op.
 • Handschoenen worden gebruikt om de palen te verplaatsen, dit voorkomt splinters en blaren.

PUNTENTELLING
De bedoeling om zo snel mogelijk bij de bel te komen. Het team met de snelste tijd krijgt de meeste punten!

3. BOOGSCHIETEN

Boogschieten is een sport die precisie, concentratie en mentale kracht vereist. Welke competenties heeft jullie team?  

Speluitleg.

Twee teamleden schieten met de handboog pijlen in het speelveld. De pijlen zijn Larppijlen met een zachte rubberen uiteinde (“punt”). De pijlen worden opgevangen door teamgenoten die in het speelveld staan met een ton die open is aan de bovenkant.

De pijlen worden door andere teamgenoten in de ton opgevangen. Het vak waar de vangers in staan bepaald het aantal punten die wordt opgehaald. Ieder team heeft 2 bogen en een aantal pijlen tot zijn beschikking. Tussendoor haalt 1 teamlid de pijlen uit het veld op.

VEILIGHEID & SPELREGELS

 • De schutters blijven achter de schutterslijn.
 • Deelnemers in het veld dragen een masker ter bescherming van de ogen.
 • Er mag maximaal 1 lid van het team in het speelveld lopen om de pijlen op te halen t.b.v. de volgende schutter.

 PUNTENTELLING

Ieder vak staat voor een bepaald aantal punten, namelijk 2, 4 of 6 punten.

Heb je uit alle vakken een punt dan tel je 12 punten. Dat houden we bij met nummerbordjes bij de schutter positie. De tijd stopt wanneer een team minimaal 36 punten heeft geschoten.

4. Kano Estafette

Kanovaren is één van de oudste sporten die op de Olympische zomerspelen worden beoefend. De sport stond voor het eerst op het programma van de Olympische spelen van 1936.

Heeft jullie team voldoende stuurmanskunsten om deze kanobaan de baas te zijn?

Speluitleg.

Gewoon een echte kano wedstrijd!  Wie vaart het snelste naar de basket en maakt een score bij de basket. Na een score vaar je weer terug voor de volgende groep van 4 deelnemers uit jou team.

Om en om moeten er van iedere ploeg 3×4 personen het parcours afleggen.

VEILIGHEID & SPELREGELS

 • We varen in “Catamaran-kano’s” daarin kun je met 4 personen varen.
 • De deelnemers dragen een zwemvest.
 • Het volgende -4- tal neemt de boten over van je eigen teamgenoten
 • De bal neem je mee in de boot. En geef je over aan volgende team.
 • De bal moet door de Basket voordat je terug kan varen.

PUNTENTELLING

 • De tijd dat het kost om 3x het parcours af te leggen wordt geklokt.

5. Zandzakken in evenwicht.

Zeer waarschijnlijk werd het gewichtheffen reeds vele duizenden jaren door de Egyptenaren beoefend. Ook in Griekenland behoorde het gewichtheffen en steenstoten tot veel beoefende takken van sport. Waarschijnlijk waren ze een onderdeel van de oude Griekse Olympische spelen

In de Moderne Olympische geschiedenis is het ook de Griek Pyrros Dimas die de meest succesvolste medaillewinnaar is.

Speluitleg.

Gewichtheffen met zandzakken, misschien de introductie van een nieuwe Olympische discipline? In dit spel breng of sjouw je de zandzakken één voor één naar de balans-plaat. Daar worden de platen op de pallet neer gelegd totdat de plaat in balans is. Tijdens het spel moet 1 teamlid op het betonnen tegengewicht staan.

VEILIGHEID & SPELREGELS

 • Let op dat je je niet vertilt en alleen tilt als je het aankunt.
 • Per team loop je na elkaar naar de balansplaat.
 • Per zak 1 persoon.
 • Je mag pas gaan als de vorige over de lijn is (estafette)
 • Je mag de zandzakken tactisch op de balansplaat plaatsen

PUNTENTELLING

 • De tijd wordt geklokt als de plaat 30 seconden in balans is. De persoon op betonnen tegengewicht telt hard en duidelijk af van 21 naar 50. En steekt op 50 het haltergewicht boven je hoofd.

6. Klimmen

De ontwikkeling van sportklimmen is erg hard gegaan en tegenwoordig een van de populairdere sporten wereldwijd. De sport krijgt aansluiting vanaf 1985 wanneer op de eerste klimmuren wedstrijden werden georganiseerd. In 2014 werden de eerste Olympische  Jeugdspelen met klimmen georganiseerd. Het werd een enorme hit! Vanaf de OS in Tokio is het definitief Olympisch.

Weet jij het onderscheid tussen Leads, Speed en Boulderen? Bij lead gaat het om de hoogte, bij speed is snelheid de uitdaging en bij boulderen gaat het om kracht.

 Speluitleg.

Bij deze klimopdracht komt hoogte, snelheid en kracht samen. Een lid van het team klimt in de speleo-ladder omhoog, en luidt de klok. Vanaf die hoogte gooi je een voorwerp (balletje) in het vangnet die door 2 teamleden wordt vastgehouden.  Zij vangen het voorwerp op en gooien het door naar de volgende. Totdat het voorwerp in de bak ligt.

Ondertussen klimt de volgende omhoog voor de volgende bal.

VEILIGHEID & SPELREGELS

 • Twee klimmers per team doen een gordel aan.
 • De vangers blijven in een vak staan.
 • Eén persoon per team mag ballen ophalen en terugbrengen.
 • De persoon die klimt heeft een klimgordel aan, de instructeur zekert.
 • De deelnemers op en bij de klimsituatie hebben een helm op.
 • Er wordt gezekerd, loop de instructeur niet in de weg en volg de aanwijzingen op.

PUNTENTELLING

 • De tijd wordt geklokt als er 5 (of wat de instructeurs aangeeft) ballen in de bak zitten

7. Breakdance

Breaking news! Breakdance is een nieuwe Olympische sport in Parijs. Breakdance wordt ook breaking, b-girling/b-boying en breaking genoemd. Breakdansen is een dansstijl en vormt een onderdeel van hiphop. Met deze ontwikkeling maakt de Olympische gedachte de spelen moderner en voor iedereen.

Wist je dat de 3 onderdelen, BMX-freestyle, 3×3 Basketbal en Skateboarden ook nieuw zijn bij de Olympische spelen 2024?

Speluitleg.
Dansen is een mooie vorm om je te uiten. Echt Breakdancen is niet voor iedereen weggelegd, maar jij kent vast wel liedjes waar dit dansje bij hoort!

Silent Disco – spel:
De helft van het team heeft een silent disco koptelefoon op en staat in een vak in een afgesloten ruimte. Het andere deel van het team staat buiten het vak op een afstandje met een portofoon. Het deel van het team met de silent disco koptelefoon moet de playlist dansen zonder zelf geluid te maken of mee te zingen. Het andere deel van het team moet raden welke liedjes er worden gedraaid. Als een liedje wordt geraden dan communiceert het team dat met een ander teamlid die achter de dansende groep staat via de portofoon. Als van de playlist 10 liedjes zijn geraden stopt de tijd.

VEILIGHEID & SPELREGELS

 • De dansende mensen mogen niet praten en meezingen of neuriën, daarvoor 30 sec. aftrek als dat wel gebeurt!
 • Communiceren via de portofoon zachtjes, om te voorkomen dat andere team het hoort.
 • Als de “portofoongroep” denkt 10 antwoorden te hebben dan het briefje bij de spelbegeleider afgeven = tijd stop.
 • Bij een fout antwoord worden er 30 strafseconden gerekend.

PUNTENTELLING

 • Het team die op de snelste tijd uit komt krijgt de meeste punten in de ranking.

8. DIRT KINGS ATHLETICS

Atletiek wordt ook wel de moeder van alle sporten genoemd, Dat komt omdat er binnen alle onderdelen van atletiek een heleboel motorische basisvaardigheden aan bod komen die je ook bij veel andere sporten terugziet. Daarbij is het ook nog één van de oudste sporten.

Er zijn twaalf atletiek onderdelen die voor mannen en vrouwen op het programma staan. Dit zijn de 100, 400, 800, 1500 meter, 110 meter horden, Hinkstapsprong, hoogspringen, polsstokhoogspringen, verspringen, discuswerpen, kogelstoten en de marathon.

Maar wat is het verschil tussen mannen en vrouwen op de meerkamp?

 Speluitleg.
Bij de Steeplechase word je alleen maar nat, bij de Dirt King word je nat en vies!

Dit korte parcours met hindernissen leg je met het gehele team zo snel mogelijk af. Onder de Bar’s door, door de modder, over de muur en neem de survival hindernissen. Om de concentratie te behouden neemt ieder team 1 ei mee die heel moet over komen.

VEILIGHEID & SPELREGELS

 • Kijk uit voor blessures, klim en klauter veilig en help elkaar.
 • Het gehele team van minimaal 10 personen moet de hindernisbaan doen.
 • De teams starten na elkaar, waardoor je elkaar niet in de weg zit.
 • Een kapot ei is 30 strafseconden.

PUNTENTELLING

 • Het team met de snelste tijd is de winnaar.
 • De laatste van het team die over de eindlijn komt wordt geklokt.

9. The Paralympic Games

De Paralympische spelen zijn de Olympische spelen voor mensen met een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming.

In 1948 werd een sportwedstrijd in Engeland georganiseerd voor oorlogsveteranen met rugletsel, daarna kwamen er steeds meer sporters bij en in 1960 vonden de eerste officiële paralympische spelen plaats met toen alleen nog deelnemers in een rolstoel.

Speluitleg.

Bij dit spel hebben we een belangrijke visuele handicap. Op de tandem fiets vervoeren we de tweede rijder die geblinddoekt is. Via het uitgezette parcours moet het gehele team zich zo snel als mogelijk is verplaatsten naar de overkant door heen en weer te fietsen. Zodra alle teamleden aan de overkant zijn gearriveerd is het spel klaar.

VEILIGHEID & SPELREGELS

 • De achterste fietser heeft een blinddoek op en is daarmee visueel gehandicapt
 • De voorste fietser stuurt en zorgt dat de paralympische sporter goed overkomt.
 • Alle 8 geblinddoekte teamdeelnemers moeten de finishlijn halen.
 • Je mag NIET van de fiets af stappen. Op de grond komen = 30 seconden straftijd!
 • Tijdens de race doen we een helm op.

PUNTENTELLING

 • Het gaat om de snelste tijd.

10. Creatieve opdracht

Bij de Olympische spelen gaat het om de prestatie van de sporters. Maar de organiserende landen willen ook erg graag uitblinken in een gave creatieve openings-en sluitingsceremonie.

In 1988 zorgde Cirque du Soleil voor éen van de mooiste openingsacts tot dan toe bij de Olympische spelen van Calgary – Canada. Deze show heette “We reinvent the Circus”

 De opdracht.

Maak samen met je team de beste en meest creatieve foto met als thema de Olympische spelen.

Deze foto app je naar de Decathlon Olympic Games appgroep. Met de titel van jullie creatie en het land die jullie vertegenwoordigen.

De organisatie print de foto uit en de Jury zal beoordelen welke foto’s in aanmerking komen voor het creatiefste team.