Ga naar de inhoud

Een zwerfkamp in de buitenlucht

Samen met:
4 dagen
110

De aanvraag

Midden in Coronatijd 2021 kwam de aanvraag binnen. Wij willen toch op kamp in september en we willen een zwerfkamp zoals we dat al vele jaren organiseren! Ondanks alle Corona beperkingen zijn we aan de slag gegaan en hebben ons standaard zwerfkamp herschreven voor deze school. Samen met klasgenoten in kleinere groepjes zelfstandig op pad. Keuzes maken, zelfredzaamheid, grenzen verleggen en outdoor ervaringen opdoen was de opdracht.

De uitdaging

We hebben in die tijd het zwerfkamp aangepast aan de wensen van de opdrachtgever. Routes zijn gemaakt om zelfstandig (zonder instructeur) te lopen, fietsen en kanovaren. Deelnemers moeten met rugzak lopen, en vervoeren we alleen als ze de mountainbikeroute afleggen. We hebben een Robinson element ingebracht door per groepje kralen te verdienen die ze bij de afsluitende sportdag voor iedereen tegelijk weer inzetten. De instructeurs zetten we in op alleen de belangrijke outdoor activiteiten zoals klimmen, Toren-abseilen, teamgames en mountainbiken die ze onderweg tegen komen.

 

Eigenschappen

  • Vergroten zelfredzaamheid en klassenbinding
  • In groepjes zelfstandig op pad
  • Een écht outdoorervaring
  • Verplaatsing te voet, fiets of kano

De uitvoering

De eerste uitvoering in 2021 was gelijk een succes. De doelen zijn behaald en dat allemaal binnen de “corona beperkingen” van toen.

Het vervolg

Heden in 2024 gaan we weer vol voor weer een 4e editie Barlaeus project Zwerfkamp in de Achterhoek! Door de Leuke en betrokken docenten maakt het project ook voor instructeurs ieder jaar weer een feestje.

In de slipstream van Barlaeus zit ons zwerfkamp in algemene zin weer flink in de lift, meerdere scholen gaan weer op zwerfkamp van Gymnasium, HAVO tot VMBO, in kleinere groepjes of met de hele klas.  Dit allemaal met als doel om zelfredzaamheid en de klassenbinding te vergroten.

Mogelijk gemaakt door:

Michiel Pöpping

Directeur
Het is een voorrecht om als ondernemer de exploitatie van ons geweldig mooie terrein in al haar mogelijkheden te benutten, organiseren, sturen en te leiden in een enerverende en sterk veranderende sector.

Een zwerfkamp

Midden in de natuur